Stołówka PDF Drukuj Email

Stołówka w Zespole Szkół Ogólnokształcących im. Edwarda Szylki w Ożarowie wydaje obiady od godziny 11.20 do godziny 14.30.

Na pierwszej przerwie obiadowej (po 4 lekcji) jedzą wyłącznie uczniowie szkoły podstawowej klas I - VI, na drugiej przerwie obiadowej (po 5 lekcji) uczniowie klasy VII szkoły podstawowej i gimnazjum.


Kierownik stołówki: Justyna Nowak


Abonament obiadowy

Listopad 2017 r. – 21 dni żywieniowych

Zupa               27,30 zł

II danie           56,70 zł

Pełny obiad    84,00 zł

Odbiór bloczków na listopad od 26.10.2017 r.

Płatność i odbiór bloczków na miesiąc listopad od  02.11.2017 r. do 06.11.2017 r.


Opłata za obiady - koszt dzienny posiłku:
Zupa – 1,30 zł
II danie  - 2,70 zł
Pełny obiad – 4,00 zł

 

 

JADŁOSPIS
13.11.2017 - 25.11.2017




 

 

REGULAMIN STOŁÓWKI SZKOLNEJ
w Zespole Szkół Ogólnokształcących im. Edwarda Szylki w Ożarowie
(kliknij, aby przeczytać)

 

 



 

 

Nasza szkoła  uczestniczy w Programie dla szkół, w ramach którego uczniowie  klas I – V szkoły podstawowej dostają: mleko, przetwory mleczne, owoce i warzywa.

 

 

 

Kuracja wzmacniająca z czosnkiem i miodem


Jesienią częściej niż zwykle przytrafiają się infekcje, zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Odpowiednio dobrane składniki mogą jednak skutecznie nas prze  nimi obronić. Wystarczy łyżka stołowa mikstury z czosnku i miodu. Pysznie smakuje i wzmacnia odporność.

Właściwości czosnku

Czosnek to jeden z najczęściej wykorzystywanych naturalnych produktów. Ze względu na jego właściwości, stosuje się go w leczeniu przeziębień, infekcji oraz stanów zapalnych. Znajdująca się w nim alicyna obniża poziom cholesterolu i ciśnienia tętniczego. Dzięki temu z krwi usuwane są wszystkie toksyny.

Działa przeciwzapalnie, więc polecany jest w problemach gastrycznych, chorobach układu oddechowego, a nawet w grzybicy. Znalazł swoje zastosowanie także w leczeniu artretyzmu, cukrzycy i nowotworów. Wzmacnia odporność oraz leczy kaszel. Czosnek powinno się jeść surowo – tylko wtedy posiada on wszystkie prozdrowotne właściwości.

Mikstura z czosnku i miodu pomoże na każdą infekcję. Znajdujące się w nim związki siarki, łącząc się ze składnikami zawartymi w miodzie, pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu krążenia. Zapobiegają żylakom oraz uelastyczniają żyły.

Właściwości miodu

Miód leczy serce, uspokaja, goi rany. To jeden z najcenniejszych produktów żywnościowych. Ma właściwości antybakteryjne, dlatego to właśnie po niego powinniśmy sięgać w przeziębieniach i infekcjach. Miód to bogactwo witamin: A, C i tych z grupy B oraz minerałów, w szczególności: potasu, chloru, magnezu czy żelaza.

Pomoże w leczeniu wrzodów żołądka, nadciśnienia czy miażdżycy. Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego, polecany jest również kobietom w ciąży.

Wzmacnianie odporności u dziecka jest niezwykle ważne, ponieważ sprawnie funkcjonujący układ immunologiczny skuteczniej chroni organizm przed bakteriami...

Kuracja z miodem i czosnkiem

Lekarze polecają, by surowy czosnek spożywać wraz z miodem. Dzięki temu aromatyczne ząbki będą łatwiej trawione. Do słoika z nakrętką wlewamy jedną szklankę miodu (jest to ok. 335 gram), a następnie dodajemy dziesięć posiekanych ząbków czosnku. Miksturę odstawiamy w ciemne miejsce na tydzień. Po tym czasie możemy rozpocząć kurację.

Zalecana dawka to jedna łyżka stołowa dziennie, najlepiej na czczo. Miód z czosnkiem spożywamy przez tydzień. Następnie robimy dwa tygodnie przerwy i powtarzamy kurację od nowa. Słoik z mieszaniną przechowujemy w temperaturze pokojowej – wtedy miód się nie skrystalizuje.